Ervaring vanuit complexe echtscheidingen heeft mij geleid naar de frontlinie van (scheidings-) mediation.
Gebleken is dat mediation vooral een goede manier van conflictoplossing is, als partijen in de toekomst nog op elkaar zijn aangewezen. Mediation kan ook ingezet worden naast een juridische procedure.
(Scheidings-) Mediation zie ik als een proces waarbij ruimte geboden wordt voor het vinden van een oplossing, gezamenlijk, met behoud van onderlinge verstandhouding en/of relatie. Een proces waarin partijen een actieve rol en inbreng hebben en behouden in het aanleveren van gespreksonderwerpen.
De kracht van partijen ligt in de bereidheid om gezamenlijk de uitdaging aan te gaan, om tot afspraken te komen en creatief na te denken over hun proces. Dit met behoud van autonomie, (zelf)respect, relatie, gehoord worden, verhaal kwijt kunnen en een neutrale/onpartijdige begeleiding.
Einddoelen van de mediation trajecten zijn onder andere: duidelijke afspraken over de toekomst, rust, einde van een stresssituatie, tijd en energie voor positieve zaken, respect en waardering ervaren, beëindiging van een duurzame relatie met respect en verbetering en/of herstel van de communicatie.
Bij mediation mogen partijen zelf over eigen belangen beslissen. Bij een juridische benadering wordt vaak de verantwoordelijkheid gelegd bij een advocaat en of de rechter, waardoor er een beslissing wordt opgelegd. Er is dan geen sprake van zelfbeschikking en eigen verantwoordelijkheid.
In de mediation ben ik onpartijdig, begeleid en bewaak ik het mediation proces.
Als mediator bied ik mediation ook binnen het LEF samenwerkingsverband. Het samenwerkingsverband bestaat uit twee mediators, een advocaat en een Kinderbehartiger. LEF gelooft dat de intensieve samenwerking tussen mediation, advocatuur en zorg voor het kind tot duurzame afwikkeling van scheiding leidt. Kijk op www.mediation-lef.nl voor meer informatie over LEF.